Jóga, terápia a ma emberének

Közeledve a 40-hez vagy afelett én szinte kötelezőnek tartom a jógát.

Ezt a sarkos véleményt nem az elfogultság, hanem a teljes meggyőződés mondatja velem. Persze a legszerencsésebb helyzet az, ha már gyerekkorban megismerkedünk vele, de igazából sosem késő elkezdeni. Hidd el, nincs olyan, hogy Te nem vagy elég hajlékony, nem vagy elég fiatal és különben is fogyni szeretnél meg izmosodni. Mindenki a saját ritmusában fejlődik, a jógaórákon soha nem hasonlítjuk magunkat a másikhoz, mert egyedül a Te személyes utad az, ami számít. Tévhit továbbá, hogy a jógával nem lehet fogyni és szálkásodni. Attól függ, mennyit jógázol, és milyen óratípust választasz, de őszintén: láttál már elhízott jógit, aki elszántan, kitartóan és rendszeresen gyakorol?  Ugye nem?

Mivel a jóga a hormonális rendszerre és az emésztőrendszerre is hat, gyorsítja az anyagcserét, és bizony az izmaidat is alaposan megdolgoztatja (jobban, mint gondolnád) így nem kell a testsúlyod és a vonalaid miatt aggódnod, ha rendszeresen eljársz jógázni és megpróbálod 1-2 naponta otthon is beépíteni az életedbe. Már az is rengeteget számít, ha minden nap mindössze 10-20 percet rászánsz és idővel azon kapod majd magad, hogy hiányzik, ha kihagyod a napi rutint és a hosszabb távú gyakorlással 2-3-5-10 évvel fogsz fiatalabbnak látszani. Megéri, nem?

A jóga ugyanis holisztikusan hat. Először általában testi szinten ismerkedünk meg vele, aztán – jó esetben – átformálja az étkezési, életvitelbeli szokásainkat és ha elég nyitottak vagyunk, végül a teljes életszemléletünket is.  Életkorunk előrehaladtával egyre kevésbé esik jól a túl dinamikus mozgás, mert az izületek és az izmok egyre kevésbé bírják a nagyfokú terhelést, de a rendszeres és kitartó, kíméletes nyújtások, a légző- és egyensúlyi gyakorlatok sokáig megőrzik rugalmasságunkat, vitalitásunkat, állóképességünket, külső-belső egyensúlyunkat, vagyis testi-lelki egészségünket. Az életkor ekkortól már valóban csak egy szám marad.

Korunk népbetegségének számítanak a rendszeres ülőmunkával, a mozgásszegény életmóddal és egészségtelen étkezéssel járó különböző gerincbántalmak, a magas vérnyomás, a nőket sújtó kismedencei szerveket érintő problémák, vagy az emésztőrendszer betegségei. Ha nincs szakembertől származó kimondott ellenjavallat valamilyen konkrét egészségügyi problémád miatt, akkor bátran belevághatsz teljesen kezdőként is, bármikor. Akár ma, mert a legideálisabb időpont arra, hogy elkezd, ma van. Csatlakozz valamelyik órámhoz vagy tanfolyamomhoz és jógázd magad egészségessé!

https://www.facebook.com/pg/ibolyaemese/events/?ref=page_internal

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük