Az anyasebről

anyaseb1Az anya-gyermek kapcsolat meghatározó eleme életünknek. Minősége és dinamikája kiemelt szerepet játszik testi-lelki fejlődésünkben. A fogantatástól egészen halálunk napjáig hatással van ránk ez a kapcsolódás. Általa tanuljuk meg, mennyire vagyunk szerethetőek, milyen értékekkel bírunk, milyen hatást váltunk ki másokból, meddig terjed az autonómiánk, megbízhatunk-e önmagunkban és másokban, s a világ vajon egy biztonságos hely-e számunkra?

Nőként fontos tudatosítanunk, hogy gyógyulásuknak, női öntudatra ébredésüknek központi kérdése az anyaseb. Láthatatlan, tehát nem vagyunk rá tudatosak, amikor visszahúz, megakadályozza, hogy teljes életet élhessünk.

Anyasebed megléte nem attól függ, mennyire érzed szeretetteljesnek a kapcsolatodat édesanyáddal, hanem úgy működik, mint egy rejtett gócpont a testedben. Egy tudati blokk, amire nem feltétlenül vagy tudatos, mégis az életed különböző területeit áthatja. Ennek fájdalmát generációról-generációra örökítjük tovább. Ide tartoznak a „nem vagyok elég jó” érzése, a szégyenérzet állandósulása életünkben, bűntudat afelett, hogy többre vágysz, mint amid van, női rivalizálás a családban vagy munkahelyen, vagy az önsorsrontás témaköre.

Sok nővel beszélgetek, akik ilyen, vagy olyan anyasebet hordoznak. Nem csak egy elhanyagoló, abuzáló anya hagy sebet rajtunk, de a túlgondoskodás, a túlféltés hatására is sérül az önmegvalósításra és a hiteles önkifejezésre való képességünk . Ez a későbbiekben akár párkapcsolati problémákat is okozhat. Amikor egy férfi-női kapcsolatban nem tudunk kiteljesedni, s újra és újra keressük az igazit, amikor egyik kapcsolatból a másikba érkezve vagy mi, vagy a társ nem tud elég jó lenni, s egy idő után már inkább a magányt választjuk, akkor jó eséllyel az anyaseb dolgozik bennünk láthatatlanul.

Az anyaseb és meddőségi problémák

Tapasztalataim szerint anyasebünk közvetve fogantatási nehézségeket is eredményezhet. Egy meglehetősen terhelt anya-lánya kapcsolattal a múltunkban tudat alatt elutasíthatjuk, hogy ezt a mintát örökítsük tovább utódainknak. Mindez akadályozhatja a gyermekáldást. Így fontos minden ilyen esetben feltárni az anya-lánya viszony rejtett elakadásait és gyógyítanunk anyasebünket. Hisz akármilyen is a viszonyunk az édesanyánkkal, mégiscsak ő az első számű referenciaszemély számunkra a saját anyává válásunk folyamatában. Ha ezt akár nyílt, akár rejtett elutasítás lengi körül, akkor mindez ereményezhet fogantatási nehézségeket.

Hogyan gyógyítható az anyasebünk?

 • Együttérzés gyakorlásával önmagunk iránt,
 • A határaink biztonságos és határozott kijelölésével, mely segít meghatározni önmagunkat és biztonságérzetet ad,
 • Egy biztonságos, feltétel nélküli elfogadásra képes belső anya létrehozásával gyógyíthatjuk a bennünk élő sérült gyermeket,
 • Belső iránytűnk, saját ösztöneink, intuíciónk megerősítésével, mely mindig megmutatja a helyes irányt,
 • Egy támogató női körben megtapasztalva, hogy a nők által ejtett sebeket leginkább nők tudják begyógyítani,
 • Megnyitva önmagunkat a másokhoz való szívbéli kapcsolódás, s az Univerzum csodái felé.

A saját gyógyulásunk során nem a múlt terheitől való megszabadulás a cél, hanem megerősítseni belső gyermekünket annyira, hogy képesek legyünk elfogadni önmagunkat a jelenben. Ehhez sok kitartásra, határátlépésre, bátorságra van szükség, de megéri.

Mit eredményez, ha begyógyítod anyasebedet?

anyaseb2

 • Képes leszel egészséges határokat kialakítani, mely elvezet egy teljes, örömteli létezéshez,
 • Mély megértés és együttérzés ébred fel benned önmagad és a világ felé,
 • Egy biztonságos belső anya létrehozásával feltétel nélküli szeretetet és elfogadást nyújthatsz önmagad számára, mely érzelmi stabilitást biztosít,
 • Nő az önbizalmad és nem fogsz többé mások véleményétől függeni,
 • Női önértékelésed a helyére kerül, stabilitás, harmónia és belső egyensúly jellemez,
 • Belső biztonság, autonómia, az emberekbe és a világba vetett bizalom költözik az életedbe.

Az anyánkkal való kapcsolatunk életünk legmeghatározóbb alapélménye, de kitartó belső munkával az anyaseb gyógyítható. Saját önismereti utunk során transzgenerációs örökségünk felgöngyölítésével fedezhetjük fel, hogyan válhatunk önmagunk legjobb és legbiztonságosabb támaszává, hogy elfogadhassuk megújult, életerős önmagunkat és szabadon megélhessük az élet örömeit.

Anyaseb meditációm: https://www.youtube.com/watch?v=6S30FkRK2Zs&t=640s

Örömteli megtapasztalásokat kívánok az úton, várlak egyéni konzultációra, jógaterápiára, női önismereti programjaimra és elvonulásaimra:

Emese

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük